NHL i Globen: ”Varför är det så många bajare på isen?”

Varför är det så många bajare på isen, frågade sig DN-reportern Nils Palmgren när NHL intog Globen häromdan.

På fredagen och lördagen 10 och 11 november kunde svenska hockeyälskare uppleva Colorado och Ottawa livs levande på Globen. På isen fanns bland annat de svenska NHL stjärnorna Gabriel Landeskog och Erik Karlsson i sina respektive lag.

DN:s Nils Palmgren uppmärksammade i sin artikel att det i dubbelmötet mellan de två lagen skulle finnas hela tre spelare på isen som inledde sina karriärer i Hammarbys 92:or. Nämligen Gabriel Landeskog, Patrik Nemeth (Colorado) och Fredrik Claesson (Ottawa).

– Det värmer gott i ett ishockeyhjärta att läsa hur de tre spelarna ”… tackar tränarduon Tomas Storm och Mattias Jonsson för sina framgångar..”, Thomas var huvudtränare för de aktuella spelarna i Hammarby – 92 under åren 2001- 2007 (preliminär uppgift). Naturligtvis har de sig själva mest att tacka och den träningsvilja, nyfikenhet och glöd som brann vid vartenda träningspass och förmodligen även mellan passen, menar Thomas.

Varför just Hammarby-92?

Thomas Storm instämmer med många initierade i ishockeyvärlden som menar att Hammarby 92:or var något unikt i svensk ishockey. Thomas bekräftar gärna uniciteten och tillägger att det även finns en fjärde spelare från laget som spelar i NHL idag, Erik Gustafsson (Chicago).

Hammarbys 92:or var kanske ett rekordlag i bemärkelsen att leverera ishockeyspelare i absolut världsklass. DN reportens fråga frammanar många minnen hos Thomas Storm som med några års perspektiv försöker ringa in framgångsfaktorerna. – Naturligtvis hade de flesta spelarna haft bra förutsättningar i sina respektive skridskoskolor. Under de cirka fem år vi hade tillsammans i Hammarby var skridskoåkningen en viktig grundläggande faktor att bygga utifrån. Avgörande för de fortsatta framgångarna i ishockeyn ligger mycket i att bygga upp en bred repertoar av det tekniska ishockeykunnandet hos varje spelare.

Bred repertoar nyckeln till framgångarna

Den breda repertoaren av kunnande ligger som en stadig grund i spelarens undermedvetande och ger många alternativa lösningar och handlingsmöjligheter för varje moment och spelsituation. Repertoaren ger spelaren försprång eftersom många moment kan lösas reflexmässigt och automatiskt. En bred repertoar frigör tankekraft för spelaren att även vid hög belastning att agera med hög kvalitet tekniskt-taktisk och samtidigt kunna rikta uppmärksamheten mot rätt sak vid rätt tidpunkt. Att till exempel att läsa hela lagets aktuella situation och förutse den i flera steg framåt.

Utnyttja möjligheter hellre än att minimera risker

En ishockeyutbildning i det tidiga stadiet (gärna upp till junioråldern) ska mer fokusera på att identifiera och utnyttja möjligheter, menar Thomas. I dagens ishockey pojkishockey ser det snarare ut som att man istället fokuserar på att minimera risktagandet, vilket i realiteten begränsar handlingsutrymmet redan i pojkishockeyn.

Problemet med denna riskminimeringshockey kan föra med sig är att utvecklingen mot spelarens fulla potential aldrig ens eftersträvas. Samtidigt har vi ju lärt oss att det är de spelare som bryter mot invanda tankar och mönster är de samma som skapar morgondagens ishockey och får den att fortsätta vara världens roligaste idrott.

Som ett exempel på ”riskminimeringsishockeyn” tar jag gärna upp den alltmer utbredda benägenheten hos tränare att motarbeta backhandspelet. Att medvetet beskära spelarens handlingsutrymme kan visa sig vara ett stort misstag.

Därför vinner backhandspelet matcher åt sina lag

Därmed skrider vi in på Thomas favoritämne, backhandsspelet i ishockey. – Tänk dig att vi förbjuder en tennisspelare att slå backhand. Hur skulle det gå? frågar Thomas. Att behärska backhand måste ingå i en ishockeyspelares repertoar då den vidgar spelarens naturliga rörelseschema, räckvidd och manöverkontroll.

En backhandkunnig spelare blir mer rörlig, både som puckförare, som passningsmottagare och i försvarsspel,  han blir jobbigare att möta kamp om puck och en snabbare passare. Spelarna blir dessutom mer passningsbara genom att kunna ta emot en passning på backhandssidan, vilket bidrar snabbare spelvändningar från i trånga situationer.

I svensk ishockey är det inte ovanligt med måltorka nu när målvakterna blir allt mer välutbildade. I en sport där 100-dels sekunder avgör både matcher, tabellplaceringar och klubbens ekonomi handlar det om att agera snabbt och  med automatik. Därför måste backhansspelet finnas med i en ishockeyspelares repertoar. Backhandspelet vinner matcher åt sina lag avslutar Thomas som sett många exempel på.

Tyck till om backhand

Skriv gärna till oss om dina erfarenheter av- eller tankar om backhandsspel. Eller besök oss vid någon av våra Camper som naturligtvis alltid präglas av generös mängd träning i backhandspel.

Läs artikel i DN:

Läs även:

(Artiklarna nedan kan vara belagda med avgift för icke prenumeranter)