Thomas Storm, Storm Hockey Training.Thomas Storm

Tio spelare uppfinner morgondagens ishockey

Personlig Tränare 10-grupp 2017/18 är igång. Tio målmedvetna, iakttagande, lyssnande och proaktiva elever som under 12 tillfällen tagit an uppdraget att uppfinna morgondagens ishockey.

Efter två ispass börjar osäkerheten och trevandet släppa och vi börjar alltmer leva oss in i stunden och alltmer hänge oss åt momenten, detaljerna, upptäckarglädjen och målbilden.

Träningarna är till för individen och anpassade helt efter varje elevs nuläge och önskade läge, eller varför inte efter ett läge vi ännu inte känner till?

Att få arbeta med en så liten grupp elever som denna är något alldeles extra. Av erfarenhet vet jag att eleverna kommer bli ett sammansvetsat gäng som hårt jobbande kommer bidra till sin egen och varandras utveckling. Och jag vet att eleverna verkligen kan fokusera på ta in nya uppslag, bolla och utveckla sina egna idéer för att föra in dem som naturliga tillskott i sin fortlöpande växande ishockeyrepertoar.

Framtidens ishockey skapas av spelarna

Att dessutom möta en sån liten grupp unga ishockeyhjärnor som fortfarande befinner sig i upptäckarfasen är en viktig inspirationskälla för mig. Den smartaste dragningen,  det snabbaste skottet eller passningen,  den effektivaste brytningen är förmodligen inte uppfunnen ännu. Och det är förmodligen inte en tränare som kommer att göra det.

Min uppgift är att förstå vad det är som händer på isen, förstå vad eleven tänker och vart han eller hon är på väg. Att ”rätta” en elev för tidigt kan vara detsamma att missa tillfället att upptäcka det nya, det som framtidens ishockey kommer byggas kring. Mitt uppdrag är inte att hitta den bästa kopian på dagens stjärnor, vi ska skapa nya original. Spelarnas drömmar är grundkomponenten. Det som inte händer i hjärnan händer heller inte på isen.

Ispass 1

Årets ”Personlig Tränare 10-grupp” startade den 18 november med genomgång av spelarutrustning i samband med ombyte och ett följande ispass dominerad videofilmning för den kommande spelaranalys där jag detaljgranskar elevernas skridskoåkning, rörelser, puckhantering, skridskoåkning. Jag studerar hur kroppen rör sig, vart blicken är riktad. Jag spolar fram och tillbaka, fram och tillbaka, i slow motion, i stillbilder med mera och av erfarenhet vet jag att jag kommer upptäcka något nytt.

Videoanalysen är ett viktigt och grundläggande moment i utbildningen. Med denna som utgångspunkt kompletterad med elevernas egen analys skapar jag mig en preliminär bild av elevens aktuella spelarrepertoar samt identifierar styrkor att utveckla och svagare områden som kan behöva utvecklas.

Ispass 2

Även terminens andra ispass bestod av videofilmning med betoning på att analysera elevens puck- klubb- och kroppskontroll i kombination med skridskoåkningen.

Inför det tredje passet ska förslag på ett individuellt träningspass formuleras, diskuteras och bollas med respektive elev. Det ser jag fram emot. Vi ses på lördag.

/ Thomas